nappali 3d falpanel ötletek

Otthonunk egyik meghatározó, fontos része a nappali. Sok időt töltünk el itt, valamint a hozzánk látogatók is itt kapnak egyfajta benyomást rólunk és az otthonunkról. Az otthonosságot és a praktikusságot figyelembe véve fontos az is, hogy mennyire dekoratív és mutatós megoldásokkal tesszük széppé. Ezt sokféleképpen tudjuk megvalósítani, melynek egyik eleme lehet a különböző design falburkolat, falpanel ötletek.

Ma már nem csak tapétákkal, vagy festett falakkal számolhatunk, ha a falak dekorálásról, kialakításról beszélünk. Számos dekor falpanel típus létezik, melyekkel a nappali még szebb, még egyedibb lesz. Ízlésünknek és a nappali stílusához megfelelő falburkolat kiválasztása nem is olyan nehéz feladat, ehhez szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani cikkünkkel.

Milyen falpanelek léteznek?

A különböző falpanelek egyre népszerűbbek, így a gyártók és a tervezők folyamatosan újabb és újabb típusokkal, mintákkal és anyagokkal jelennek meg. Természetesen vannak olyan típusok is, melyek már régóta a piacon vannak és népszerűségük töretlen. Ilyenek például a műbőr, vagy textil anyagokból készült panelek, melyekből ágyvégek, falvédők, tv falak, vagy előszoba faldekorációk is készülnek.

 

A gipszből, vagy fából készült falburkolatok is kedveltek.

 

Olyan sokféle falpanel létezik már, hogy minden stílushoz és minden igények megfelelőt találunk. A falpaneleket anyaguk, méretük, tulajdonságaik, felhasználási területük  alapján csoportosíthatjuk, vagy inkább különböztethetjük meg. Felhasználás alapján egy panel lehet beltéri, vagy kültéri. Cikkünk a beltéri falpanelekről szól, így maradjunk most csak ezeknél. Anyaguk alapján nagyon nagy a választék. Készülhetnek gipszből, fából, betonból, cukornádból, műanyagból, polisztirolból, pvc-ből, textilből, filcből, műbőrből, szivacsból, MDF-ből, parafából, kompozit újrahasznosított anyagokból.

 

A nappaliban kialakíthatunk belőlük tv falat, burkolhatunk egy adott falat, vagy falrészt, lehet térelválasztó is egyes típusokból.

 

A falpanelek olyan falburkolatok, melyek egymáshoz illesztett dekor elemek és az egymáshoz illesztett panelek alkotják a dekorációt. Az egymáshoz illesztett panelek száma és elrendezése függ az adott falpanel típusától és elképzelésünktől. A design falpanelekben az a nagyszerű, hogy csak a fantáziánk szab határt a felhasználásában! Sokkal dekoratívabb és izgalmasabb felületeket alkothatunk velük, mint a sima festett falakkal, vagy tapétákkal.

 

Az is jó bennük, hogy akár kombinálhatjuk is tapétával és a festett falakkal egy adott helyiségen belül is, vagyis ebben az esetben a nappaliban is!

A falpanelek egyik nagy típusa a festhetőek, a másik csoport pedig a gyárilag festett, felületkezelt, kész felületek.

Melyik falpanelt válasszuk?

A kevesebb sokszor több! Ez sokszor érvényes a falpanelekre is. Általánosságban elmondható, hogy a panelekkel nem szoktunk minden falat bevonni. Sokkal jobban érvényesülnek, ha csak egy falon, vagy egy adott falfelületen helyezünk el dekor falburkolatot.

 

Mint azt már említettük a nappaliban a falpanelekből készülhet tv fal, faldekoráció a kanapé mögött, térelválasztó. Ha a nappali egy térben van a konyhával, vagy az étkezővel, akkor jól védi a falat a szennyeződéstől, sérüléstől a székek mögötti falfelületen. A konyhában pedig a pult és a felső szekrény közötti részre rakhatunk falpaneleket.

 

TV falnak szinte bármilyen falpanel megfelelő, mert ezt a részt nem éri közvetlenül szinte semmilyen külső behatás, így mindegy, hogy mennyire strapabíró. Erre megfelelő lehet egy egyszerű polisztirol falpanel, mely bármilyen színre festhető, de van gyárilag festett típus is. Nagyon sok tv fal készül például Kerma műbőr falpanelekből, de egyre több a bordázott lamella megoldás is.

 

Ha a kőmintás, vagy téglamintás felületeket kedveljük, akkor választhatjuk a Stikwall dekor falipaneleket is. A természetes, vagy újrahasznosított anyagokat kedvelőknek ajánljuk a cukornád paneleket a Wallart cégtől, vagy a parafából készült Corkbee falpaneleket. Ide tartozik még például a valódi fából készült Wallure, vagy az ultravékony kőből készült Slate-Lite burkolatok.

 

Teljes falakra a strapabíróbb anyagokból készült falpanelek célszerűbbek. Ilyen anyag a kő, fa, műanyag, vagy a műbőr borítású Kerma panelek is.

 

Térelválasztót egyes lamella típusokból tudunk kialakítani.

 

Ha nem boldogulnánk a választással, akkor kérjünk segítséget lakberendezőtől, vagy falpanel gyártótól, forgalmazótól. Az egyik legnagyobb választékot a Kerma Design webáruházban találunk, akik már több mint 10 éve foglalkoznak design falpanelek gyártásával és forgalmazásával.

 

Inspirációkat, ötleteket pedig a közösségi oldalakon, képmegosztó portálokon találunk. Nagyon sok falpanel megoldást a Pinteresten láthatunk, de a TikTok, Youtube, vagy a Facebook is bővelkedik képekben, videókban egyaránt.

Falpanelek felrakása, kivitelezés

A nappaliba rakható falburkoló panelekről elmondható, hogy szinte bármelyik ragasztással rögzíthető az adott falra. A használt ragasztók típusában vannak azért eltérések. A szükséges ragasztó típusát az határozza meg, hogy milyen anyagból készült a falpanel és az hogy milyen felületre szeretnénk felrakni. Egy biztos: az adott fal legyen zsír- és pormentes, lehetőleg sima felület. Van olyan panel ami rakható meglévő tapétára is. Nagyon népszerűek az öntapadós dekorpanelek is, melyekhez nem kell külön megvásárolni a ragasztót értelemszerűen. Egyes típusok, főleg a könnyebbek felrakhatóak tépőzárral, vagy kétoldalas ragasztóval is. A lehetőségekről, megoldásokról érdeklődjünk a forgalmazóknál.

 

Jó tudni a felrakáshoz, hogy a legtöbb fali panel házilag is felrakható, tehát nem szükséges hozzá külön szakember, vagy szaktudás. Ha esetleg nem  szeretnénk magunk végezni a feladatot, akkor szobafestő, vagy burkoló szakembert keressünk.

 

Nagyon szeretnénk, ha a cikkünk sokaknak adna egy kis lendületet ahhoz, hogy kedvet kapjon az egyre népszerűbb design falpanelekhez.

Call Now Button